5 superfoods til dit julebord!!
Juleaften er fejret med alt der dertil hører, nu er tiden til endnu mere hygge og endnu mere god mad til årets julefrokoster! Men hvorfor ikke snige et par lækre superfoods ind? Nogle af dem har du sikkert allerede skrevet på indkøbslisten:
1. Æg
Æg smager super godt, kan laves på tusind forskellige måder og er samtidig sundt! Æg indeholder:
- A-, D-, E-, B2-, B12- og K-vitamin
- Jern
- Proteiner (høj biologisk værdi)
- Kalium
- Zink
- Jod
- Selen
Æggets høje indhold af protein og gode fedtsyrer gør, at det mætter godt og længe (meget længere end brød f.eks.).
Æggets blomme indeholder et stof kaldet caritenioder, som modvirker de skader på nethinden lys og ilt medfører og som med tiden ødelægger synet.
Da kroppen skal bruge D-vitamin til at optage kalk, er æggets indhold af D-vitamin med til at styrke knoglerne.
Jeg spiser æg stort set hver eneste morgen, enten i form af røræg, omelet, pandekager, vafler eller min elskede grød!
2. Valnødder
Nok indeholder valnødder meget fedt og en del kalorier, men de er altså nogle sundhedsbomber uden lige! De mætter bl.a. super godt og mindsker dermed risikoen for sult (og overspisning) resten af dagen! Valnødder er rige på:
- B- og E-vitamin
- Kostfibre
- Antioxidanter
- Proteiner
- Polyumættet fedtsyrer (“det gode fedt”)
- Zink
- Magnesium
- Kalk
- Selen
Undersøgelser har vist at valnødder mindsker risikoen for udvikling af type 2 diabetes med 24 %! Nye undersøgelser viser, at en lille portion valnødder dagligt kan halvere risikoen for brystkræft. Valnødders indhold af en bestemt aminosyre smidiggør dine blodårer og kan sænke dit kolsteroltal, herudover hjælper valnøddernes indhold af kalium til at holde dit blodtryk i ro.
Bonusinfo: Kom dine valnødder i en skål koldt vand i et døgns tid, tør dem evt. i ovnen i et par timer (40-50 grader) – dette fjerner valnøddernes bitre smag.
3. Avokado
De fleste er helt vilde med avokado, smager sindssygt godt sammen med f.eks. rejer og i salater og så indeholder de – i modsætning til andre frugter – næsten intet sukker! De er super sunde og er rige på:
- A-, B-, C-, E- og K-vitamin
- Jern
- Proteiner
- Kalk
- Zink
- Folat
- Monoumættet fedt (“den gode slags”)
- Kostfibre
- Magnesium
- Kostfibre
- Antioxidanter
Takket være avocadoens indhold af fibre og fedtsyrer holder det blodsukkeret stabilt, da fibre og fedtsyrer er langsomtoptageligt tager det lang tid for kroppen at fordøje og nedsætter dermed trangen til det lidt mere usunde! Avocado er også genialt som ansigtsmaske sammen med bl.a. citron, avocadoens fedtsyrer blødgør nemlig huden.
4. Æble
Er der noget jeg savner, så er det smagen af et sprødt æble drysset med kanel! Æbler kan fås året rundt og bruges i et hav af forskellige ting: mos, kage, brød, gryderetter, i salater osv. Æbler indeholder:
- A-, B-, E-, C- og K-vitamin
- Folat
- Antioxidanter
- Kalium
- Kostfibre
Æbler er høje på smag, men lave på kalorier – så er du på kur og sulten efter noget sødt, så er æble en ideal frugt. Undersøgelser viser at æbler mindsker risikoen for kræft grundet indholdet af antioxidanter, spiser man et æble hver dag siges det at man mindsker risikoen med hele 17 %.
Vil du have mest mulig ud af æblets mange næringsmæssige fordele, så snup det økologiske og gå udenom alle giftstofferne.
5. Rødbede
Rødbeder er faktisk en superfood og udover den gode smag og flotte farve, så indeholder bederne også en masse gode næringsstoffer:
- A- og C-vitamin
- Jern
- Folat
- Kalium
- Kostfibre
Rødbeder smager super lækkert i råkost, salater, i ovnen, i gryderetter og i bagværker (lyserøde boller) – mulighederne er mange! Rødbedernes indhold af kalium og nitrat kan være med til at sænke dit blodtryk, helt op til et døgn efter indtagelse. Rødbeder har en høj mæthedsfaktor – du kan spise forholdsvis meget for få kalorier!
Vil du bruge en eller flere af disse superfoods i din julefrokost?
Ingen kommentarer endnu