NEAT og en gåde!

Kan man undvære fedt og kulhydrat?

Hvad er fedt og kulhydrat?

Fedt og kulhydrat er to vigtige næringsstoffer som kroppen skal bruge for at kunne fungere optimalt.
Fedtmolekyler tilfører kroppen energi, de livsnødvendige fedtsyre samt fedtopløselige vitaminer. Fedtmolekyler lagres i kroppens fedtvæv som energireserve – energireserven bruges når kroppen fedtforbrænder, dette sker bl.a. ved lavintensitets arbejde.
Kulhydrater inddeles i simple og komplekse kulhydrater, de simple er de hurtigoptagene kulhydrater som giver energi ”her og nu” (f.eks. riskiks) og de komplekse er de langsomtoptagelige (f.eks. kartofler og rugbrød) som giver et stabilt blodsukker. Kulhydrat oplagres som glukose i kroppens glykogenlagre, som er placeret i muskler og lever.

Hvor meget skal man spise?

Vi lever i en tid hvor fedt og kulhydrat er blevet stemplet som ”farlige” fødevarer som helst skal begrænses mest muligt. Dette er jeg dog dybt uenig i, fedt og kulhydrat er en essentiel del af kosten og burde indgå i alles kost – uanset om man er på kur eller ej!
Som nævnt er fedt nødvendig for kroppens funktioner herunder hormonproduktion, hjernens aktiviteter osv. Fedtindtaget skal ligge på omkring 25-40 % hvoraf maks. 10 % skal komme fra mættet fedt, den resterende mængde skal komme fra umættet og polyumættet fedt.
Ens kulhydrats behov variere afhængig af, hvor aktiv man er i sin fritid og i sit arbejde, alt afhængig af hvor aktiv man er kan behovet variere fra 3-12 g/kg/dag – procentvis mængde er 40-60 %! Det anbefales at man får 75 gram fuldkorn om dagen, samt min. 25-35 gram kostfibre om dagen.
Mange forbinder simple kulhydrater med de mest usunde kulhydrater, dette er ikke sandt, simple kulhydrater er meget idealle i forbindelse med træning – både før og efter – her har kroppen nemlig brug for at optage kulhydrater hurtigt for at sikre optimal energi og optimal restitution!

Hvad er mættet og hvad er umættet fedt?

Det kan være svært at finde rundt i hvad der er mættet, umættet og polyumættet fedtyre. Som tommelfinger regel kan man huske det på, at mættet fedt er fast ved stuetemperatur mens umættet fedt er flydende ved stuetemperatur.
Mættet fedt kan f.eks. være:

  • Kokosolie
  • Ost
  • Andre animalske produkter

Umættet fedt kan f.eks. være:

  • Nødder
  • Avokado
  • Andre vegetabilske produkter

Polyumættet kan f.eks. være:

  • Fede fisk
  • Chiafrø
  • Levertran

img_0001

img_0157 img_0235

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

NEAT og en gåde!