Weekend-luksus menu

Tema: De der mavemuskler!

abs

Der er et kæmpe fokus på mavemuskulaturen for tiden, og der er ofte folk som skriver til mig omkring, hvordan de dog kan opnå tydelige mavemuskler –hvilke øvelser og hvilke fødevarer der er ”nøglen”.

Sandheden er, at der ikke er en ”smutvej” til en tydelig core, der er ikke nogle magiske øvelser eller magiske fødevarer – og hvor fremtræden ens mavemuskulatur er, vil variere fra person til person.

Det anatomiske aspekt:

Coren består af 4 muskelgrupper:

 • Rectus abdominis (de lige mavemuskler)
 • Obliguus externus (de ydre skrå mavemuskler)
 • Obliguus internus (de indre mavemuskler)
 • Transversus abdominis (den tværgående mavemuskel)

Hvordan opnår jeg tydelige mavemuskler?  

Misforståelse 1)

En af de helt store misforståelser indenfor mavetræning er antallet af gentagelser. Mange udfører mange gentagelser og et hav af forskelige øvelser i håb om at forbrænde fedtet på maven og dermed opnå en tydelig core. Mavemuskulaturen kræver samme muskelopbygning som resten af musklerne (ca. 12 rebs), samme mængde træning og samme mængde restitution, man kan altså ikke punktforbrænde på maven.

Kostens betydning:

Det er ikke helt løgn når man siger, at man kan spise sig til en six-pack. Det ikke er muligt at få en tydelig mavemuskulatur, mens man samtidig er overvægtig – mavemuskler bliver tydelige når ens fedtprocent er lav nok og de samtidig er blevet opbygget via styrketræningen.

Kosten som helhed har også en del betydning. Lever man af junk, tomme kalorier og uregelmæssige måltider vil mavemuskulaturen formentlig ikke være lige så fremtræden, som hvis ens kost består af langsomt optagelige kulhydrater, gode fedtsyrer, massere af protein og regelmæssige måltider.

Her skal det ikke forstås som om, at der ikke er plads til et stykke kage, en skål slik, is eller hvad man har lyst til en gang i mellem – det vil der altid være plads til i en varieret og balanceret kost!

Misforståelse 2)

Mange tror, at man kan isolere hvilken del af maven man træner, f.eks. at man træner den nedre del af mavemuskulaturen, men da rectus abdominus (de lige mavemuskler) er én sammenhængene muskel kan man altså ikke isolere hvilken del af abdominus man vil træne.

Lænden skal huskes:

En stærk core kræver ikke kun stærke mavemuskler, men også en stærk lænd – med andre ord, skal der være en vis balance mellem forsiden og bagsiden.

Det mentale aspekt:

Lige så vigtigt det er med en stærk fysisk form, lige så vigtigt er det med en god psyke. Der skal ikke ret meget til, at de tydelige mavemuskler ”forsvinder”, ting som stress, væske i kroppen eller noget så naturligt som mad kan ofte påvirke at mavemuskulaturen ikke fremstår ligeså tydeligt.

Husk på, at langt de fleste ”abs” fotos på nettet er taget om morgnen efter 8 timers faste (og måske et par maveøvelser), det er ikke sådan de ser ud 24/7 – der er ingen der render rundt med en top-tydelig six-pack 24/7.

Er mavemuskler lig med lykke?

Der er desværre rigtig mange som tror, at en tydelig mavemuskulatur er vejen til et godt kropsbillede og et glad sind. Det samme troede jeg! Men sandheden er, at så snart det bliver en opsættelse at skulle opnå tydelige mavemuskler bliver alt andet ligegyldigt. Jo det er fedt i øjeblikket hvor du kigger dig i spejlet, men det gør dig ikke lykkeligere som person – tværtimod dræner den lave fedtprocent dig for energi!

Hvad er mine erfaringer?

Da jeg var syg (med anoreksi) var jeg opsat af en tydelig core, men min krop var kontant fyldt med væske pga. det mentale stress så uanset hvor langt ned jeg kom i vægt og fedtprocent, ville mine mavemuskler aldrig være ligeså tydelig som jeg ønskede – og selv da de var, oplevede jeg ikke den lykkefølelse som jeg så inderligt søgte.

I dag har jeg faktisk en noget mere tydelig mavemuskulatur end da jeg vejede en del kilo mindre , hvorfor? Jeg tror at en sund, varieret kost (som indeholder en del mere kulhydrater og fedt) og en bedre mental tilstand er grunden. Jeg er ikke længere opsat på at se tydelige mavemuskler, og ofte går der flere dage i mellem, at jeg kigger mig selv (kropsmæssigt) i spejlet!

Jeg har erfaret, at jo bedre jeg har fået det mentalt, jo mere jeg har spist varieret og jo mindre jeg har stresset mig selv – jo tydeligere er min mavemuskulatur blevet.

Jeg træner mave ca. 2 gange om ugen og her snakker vi 2-3 øvelser af 12×3 rebs pr. gang. Jeg træner med egen kropsvægt og variere imellem forskellige øvelser fra gang til gang.

IMG_0390

4 kommentarer

 • ..

  Hvorfor svarer du ikke på min kommentar om, hvorvidt du selv føler du er helt ude af din anoreksi, som du refererer til i indlægget?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kostvejleder og personlig træner

   Har ikke modtaget dit spørgsmål, men vil da gerne svare. Jeg er 99 % ude af sygdommen, tror aldrig man bliver 100 % fri igen for der vil altid være behov for ekstra opmærksomhed for at undgå tilbagefald. Den fylder ikke længere noget i min hverdag og den har ikke længere nogen kontrol over mig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Super fedt indlæg. Tak. Og sindssyg lækker form du har dig 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Weekend-luksus menu