Det der med misforståede olier…
For hver uge kommer der nye trends om, hvilke olier der er sundest, men hvordan er det lige det egentlig forholder sig? ER kokosolie det bedste valg eller kan man i virkeligheden snuppe en billigere olie og spare en del penge?
Overordnet opdeles fedtsyrer i mættede og umættede fedtsyrer, forskellige fedtsyrer kommer fra forskellige kilder/fødevarer og har en række forskellige sundhedsmæssige fordele. Fedtsyrer er opbygget af en uforgrenet kulbrintekæde med et lige antal kulstofatomer, hvert C-atom (kulstof-atom) har 4 bindingsmuligheder. I mættetfedt binder hvert C-atom sig til 2 H-atomer (brint-atomer), umættetfedt mangler de to H-atomer og indeholder dobbeltbindinger.
Flerumættede fedtsyrer kendes også som de sunde fedtsyrer og findes i vegetabilske fødevarer som f.eks. nødder og avocado, mens de umættede kendes som de dårlige fedtsyrer og findes i animalske fødevarer som f.eks. smør, fløde og ost. Man skal have begge slags fedtsyrer igennem kosten, men sundhedsstyrrelsen anbefaler, at maks 10 % af ens fedtindtag kommer fra mættet fedt, da undersøgelser tyder på at mættet fedt øger risikoen for hjerte-kar sygdomme samt andre livsstilssygdomme.
Når vi snakker olier og deres sundhedsmæssige værdi, ligger man fokus på indholdet af de flerumættede fedtsyrer omega-3, -6 og -9 samt indholdet af mættet fedt. Nedenfor ses en liste af 9 forskellige olier, rækkefølgen er efter indholdet af mættet fedt – Nr. 1 indholder altså mindst mættet fedt.
1. Rapsolie
Rapsolie indholder 12 % omega-3, 23 % omega-6, 58 % omega-9 og kun 7 % mættet fedt og bliver produceret i stor stil i Danmark. Rapsolie er smagsneutralt og derfor perfekt i bagværk samt dressinger, dog er rapsolie ikke velegnet til høje stegetemperaturer.
2. Hørfrøolie
Hørfrøolie kommer mere og mere frem i butikkerne og indeholder hele 56 % omega-3, 13 % omega-6, 21 % omega-9 og 10 % mættet fedt. Hørfrøolie egner sig aller bedst til kold brug i dressinger, salater, smoothies og generelt ting som ikke tilberedes.
3. Solsikkeolie
På en tredjeplads har vi solsikkeolie, som indeholder 0 % omega-3, 66 % omega-6, 23 % omega-9 og 11 % mættet fedt. På trods af det meget lave omega-3 indhold er solsikkeolie en god kilde til bl.a. E-vitamin, solsikkeolie egnes bedst til bagværker og dressinger – ligesom rapsolien.
4. Olivenolie
Dette må være den mest importerede olier i landet, vi har i hvertfald altid en olivenolie i huset og oftest et hel lager med hjem fra sommerferien (som oftest foregår i Italien). Med et indhold på 1 % omega-3, 9 % omega-6, 78 % omega-9 og 12 % mættet fedt kommer den på en fin fjerdeplads, den har en hel unik smag og egner sig godt til alt, bl.a. høje temperaturer og bagning.
5. Sesamolie
Ligesom hørfrøolie kommer sesamolie også mere og mere frem i butikkerne, dog er sesamolie lidt vanskeligere at gøre brug af, da den har en meget stærk og gennemtrængelig smag. Den indeholder 0 % omega-3, 43 % omega-6, 42 % omega-9 og 15 % mættet fedt, den er altså rimelig høj på omega-9 i forhold til de fleste andre olier.
6. Jordnøddeolie
Jordnøddeolie indeholder 0 % omega-3, 33 % omega-6, 48 % omega-9 og 18 % mættet fedt, den ligger altså højt på omega-9 og egner sig særligt godt til kødstegning.
7. Kokosolie
Til nok manges overraskelse ligger den hypede kokosolie sig på en absolut sidste plads, men den indhold på hele 92 % mættet fedt og kun henholdsvis 1, – 2 og 6 % af omega 3-, 6-, og 9! Kokosolie er ikke som sådan derfor en “dårlig” olie, men sammenlignet med f.eks. rapsolie vinder den ikke ret mange point. Olien er varmestabil og derfor god til stegning, heldigvis vinder den lidt point da kolesteroltallet ikke påvirkes synderligt, da både det gode og dårlige kolesterol stiger. Men spørger du mig, vil jeg helt klart vælge den danske rapsolie.
Ingen kommentarer endnu