Verdens bedste saltmandler!

Alkohol og træning – en dårlig cocktail?

Juletiden bringer ofte alkohol med sig, særligt julefrokosterne, juleaften og nytårsaften. Men hvordan påvirker alkohol egentlig din træning?

Alkohol indeholder 7 kalorier pr.gram, og er ligesom fedt, protein og kulhydrat en energikilde for kroppen.
Er der alkohol i blodet (med andre ord: har du promiller i blodet) vil kroppen nedbryde alkoholen først og dermed bremse fedt- og kulhydratsforbrændingen så længe alkoholen er til stede i blodet. I modsætningen til protein, fedt og kulhydrat har alkohol ikke særlig mange sundhedsmæssige fordele da alkohol ingen mæthedsværdi har og samtidig er næringsværdien i alkohol ringe.
Alkoholen nedbrydes hovedsageligt i leveren, en smule udskilles af kroppen i form af urin, igennem sveden og igennem udåndingen.

Der er ingen tvivl om, at alkohol påvirker træningen de efterfølgende dage. Jo mere du drikker, jo mindre effekt får du ud af træningen, dette skyldtes at alkoholen imidlertidig svækker din muskelkraft (1-2 dage afhængig af mængde). Alkohol hæmmer effekten af de hormoner som skal bruges til muskelopbygning og hæmmer kulhydratsdepoternes genopfyldning efter endt træning, hvilket bl.a. resultere i mindre muskelstyrke og minder effekt af træningen.
Alkohol har også en dehydrerende effekt, grundet alkoholens hæmmende effekt på et stof kaldet ADH optager vi ikke den optimale mængde væske, hvilket resultere i dehydrering. Manglen på væskeoptagelse fortsætter typisk dagen derpå grundet alkoholen der fortsat er i blodet, dette er altså også en væsentlig faktor i forhold til træningen.
En sidste faktor som alkohol har på træningen, er manglen på restitution. Alkohol resultere ofte i dårligere søvn, kroppen vil derfor ikke restituere i samme grad i løbet af natten som ellers. Samtidig med dét vil en dårlig søvn resultere i træthed og man vil opleve at føle sig uoplagt til dagens gøremål – heriblandt træningen.

Men skal man så lade alkoholen ligge helt?
Nej, det syntes jeg ikke. Ligesom alt andet her i livet skal der være en balance, træner du op til et stort løb eller event, kan det selvfølgelig være en fordel at lade alkoholen ligge i denne periode. Men drikker man 1 eller 2 genstande en gang om ugen, eller drikker man sig i hegnet en enkelt aften vil det højst sandsynligt ingen effekt have på din træning – på den lange sigt.
Et råd er, at tage den efterfølgende dag fri for træningen og lad kroppen komme sig ovenpå alkoholen, leveren og kroppen celler arbejder nemlig stadig på højtryk for at komme af med alkoholen. Gå i stedet en lang tur i den friske luft, spis noget fornuftigt mad, så vil din styrke vil hurtigt vende tilbage og din krop er igen klar til at give den maks gas i fitteren!

Livet skal nydes og minder skal skabes – husk det!

christmas-fitness-600x480

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verdens bedste saltmandler!